thea fotos 010
PILATES Hocus Pocus ? (basis) Beginners

Dit is een zachte manier van bewegen.

Speciaal gericht op het bekkengebied: onderbuik, onderrug, onderbuik, bekkenbodem.

Het belangrijkste is het verkrijgen van controle in de meest instabiele delen van het lichaam, waarbij de ademhaling een grote rol speelt.

 Je bent namelijk zo sterk als de zwakste schakel in je lichaam, verbeter je die schakel dan verbeter je ook je algemene gesteldheid.

Pilates: Hocus-Pocus?
 
Voor degenen onder ons die de afgelopen jaren wel eens een sportschool van binnen hebben bekeken zal de term Pilates geen onbekende zijn. In veel sportscholen zijn namelijk op gezette tijden Pilates-klassen te volgen. Maar bent u er ook van op de hoogte wat Pilates precies inhoudt?
 
Pilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest die al bijna een eeuw oud is. De grondlegger van de methode is Joseph Pilates. Als jongen leed Pilates aan astma, rachitis (een botaandoening) en reumatische koorts. Om zijn lichaam in goede conditie te krijgen verdiepte hij zich in yoga, body-building en gymnastiek. Met behulp van zijn opgedane kennis en door hard te trainen was hij snel in staat zijn aandoeningen te overwinnen.
 
De in Duitsland geboren Pilates werkte vanaf 1912 als sportleraar in Engeland, totdat hij bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als ‘vijandelijke buitenlander’ werd bestempeld en in een kamp terechtkwam. Daar trainde hij zijn medekampgenoten, waaronder ook de zieken, met behulp van zijn eigen methode. Engelse artsen constateerden dat de gevangenen uit het kamp waar Pilates gestationeerd was fitter bleken dan die uit andere kampen. Ook herstelden de zieken uit Pilates’ kamp sneller.
 
Na de oorlog vestigde Joseph Pilates zich in de Verenigde Staten, waar hij zijn eigen sportstudio oprichtte en zijn trainingsmethode, die hijzelf Contrology noemde, verder ontwikkelde.
 
Maar wat is Pilates nu eigenlijk?
 
Pilates is een methode waarbij de eenheid tussen lichaam en geest centraal staat. De nadruk ligt op een correcte ademhaling en een goede balans tussen kracht en souplesse. Bij Pilates worden de onderrug, buik, bil- en dijbeenspieren gezien als centrum van kracht (het zogenaamde ‘powerhouse’). De energie die bij Pilates vrijkomt stroomt vanuit dit ‘powerhouse’ richting de ledematen.
 
Pilates behelst vele verschillende oefeningen die alle gebaseerd zijn op zes principes: concentratie, ademhaling, centrering, controle, precisie en vloeiende beweging. Ook worden de oefeningen, in tegenstelling tot veel sportschooloefeningen, niet vaak herhaald. De meeste Pilates-oefeningen worden per sessie zo’n 5 tot 10 keer gedaan.
 
Ademhaling speelt een sleutelrol bij Pilates. Veel van de oefeningen worden dan ook ondersteund door een zeer gecontroleerd ademhalingspatroon. Neem daarbij de controle en grote precisie waarmee de oefeningen dienen te worden uitgevoerd en het is geen wonder dat het voor de beginnende Pilates-beoefenaar grote concentratie vereist om de reeks oefeningen correct te volbrengen. Ook de geest wordt op deze manier scherp getraind.
 
Na verloop van tijd wordt de uitvoering van de oefening steeds routinematiger. Wanneer men verscheidene oefeningen onder de knie heeft kunnen deze aan elkaar gekoppeld worden. Er ontstaat dan een gracieuze, vloeiende work-out.
 
 
Voor elk wat wils
 
Pilates is er in vele varianten. Voor de basisoefeningen van Pilates heeft u niet meer dan een matje nodig. Tevens zijn er verscheidene Pilates-apparaten ontwikkeld waarmee een groot aantal oefeningen gedaan kan worden. Bekende voorbeelden zijn de zogenaamde ‘Reformer’ en de ‘Ladder Barrel’.
 
In de loop der tijd zijn er ook nieuwe varianten van Pilates ontstaan. Zo heeft Debbie Jenner, aerobics- en Pilatespionier in Nederland, het Ground-Control Pilates geïntroduceerd. Dit is een toegankelijker versie van de basisvorm van Pilates. Hiernaast heeft zij zich beziggehouden met de ontwikkeling van het Small Balls-Pilates, waarbij een kleine bal centraal staat bij de oefeningen.
 
Voor wie is Pilates geschikt?
 
Pilates is in principe geschikt voor iedereen. Dit omdat de oefeningen kunnen worden aangepast aan de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Zo kunnen ook ouderen of mensen met een chronische blessure de sport bedrijven. In het geval van chronische blessures is het wel aan te raden om Pilates te beoefenen onder begeleiding van een personal trainer, zodat deze er zorg voor kan dragen dat de oefeningen correct uitgevoerd worden.